ABC-ul protecției solare

Atunci când vine vorba despre folosirea cremei cu SPF, obișnuim – majoritatea dintre noi – să ne ascundem după deget. Pentru că e prea complicat, pentru că nu e neapărată nevoie sau pentru că pur și simplu preferăm să nu ne gândim la asta, renunțăm la crema de protecție solară oricând se poate, mai precis, oricând nu suntem în concediu la mare.

Soarele, însă, nu îl putem acoperi cu degetul și nici nu ne putem ascunde de efectele sale asupra sănătății și aspectului pielii noastre – efecte care ne privesc înapoi din oglindă după o simplă după-amiază sau, mai serios, după ani și ani de neglijență.

Să ne reamintim, așadar, acum, în plină vară, de ce dermatologii spun (și sunt convinși) de faptul că trebuie să folosim cremă cu SPF, practic, de fiecare dată când ieșim din casă în timpul zilei.

1. Ca să începem cu ceea ce este absolut cel mai important, pentru că reducem cu 50% probabilitatea apariției melanomului – un tip de cancer de piele.

2. Pentru că și 5 minute de expunere la razele directe ale soarelui pot avea efecte nesănătoase asupra pielii. Și pentru că procesul de deteriorare a ADN-ului (da!) continuă în straturile pielii timp de 3 până la 4 ore după încheierea expunerii.

3. Pentru că atâta timp cât suntem în aer liber nu suntem protejați în niciun fel. Razele UVA (adică 95% dintre razele solare care reușescă să pătrundă prin atmosferă) trec prin nori, chiar și în cea mai gri și ploioasă zi de noiembrie, și sunt reflectate de apă, nisip, zăpadă sau ciment. În mod evident, nici sticla nu le poate opri, așadar înăuntru dar în bătaia directă a soarelui, printr-o fereastră, suntem expuși în egală măsură.

4. Pentru că, pe termen scurt, soarele ne poate provoca arsuri solare. Iar, pe termen lung, acumularea de expuneri imprudente poate provoca alergii legate de dezvoltarea unei intoleranțe la razele solare, precum și anomalii de pigmentare (pistruii, spre exemplu).

5. Pentru că, din punct de vedere estetic, prea mult soare rezultă în foto-îmbătrânire. Ce înseamnă asta? Ei bine, este termenul care descrie procesul de deteriorare a fibrelor de elastină și colagen ale pielii și care are drept efect apariția ridurilor.

Și să ne reamintim, de asemenea, că, în cele din urmă, pentru a ne proteja de toate aceste efecte, cu siguranță, nedorite, trebuie să conștientizăm și facem numai câteva lucruri simple.

Mai întâi, să investim puțin timp și energie în a identifica o cremă solară care ni se potrivește și ne satisface din toate punctele de vedere. În felul acesta, nu vom mai întâmpina niciun impediment în a transforma aplicarea acesteia într-o rutină similară spălatului pe dinți, să spunem.

Apoi, să realizăm că există formule naturale absolut eficiente și abosolut ne-dăunătoare și că nu trebuie să ne cramponăm nici măcar de nivelul SPF pe care îl alegem. SPF 15 sau SPF 30 sunt mai mult decât suficiente, iată mai jos de ce.

ABC-ul PROTECȚIEI SOLARE

Există 2 TIPURI de filtre solare:

SINTETIC. Bazat pe filtre UV chimice. Penetrează pielea și absoarbe razele solare. Combină filtre numeroase pentru a reuși o protecție completă. Există o perioadă de așteptare între aplicare și expunerea la soare (răstimp în care crema începe să acționeze). Reaplicarea este necesară.

NATURAL. Bazat pe minerale naturale – oxid de zinc și/sau dioxid de titan. Protecție naturală cu spectru larg UVA/UVB. Absorbit în piele la un nivel minimal. Reflectă razele UV în mod similar unei oglinzi. Protejează instantaneu. Acționează neîntrerupt, pe întreaga durată a prezenței la nivelul pielii.

Și este foarte interesant de urmărit datele de mai jos referitoare la protecția solară naturală aferentă valorilor de FPS, în procente, după cum urmează:

  • Inexistent => 0%
  • SPF 2 => 50%
  • SPF 15 => 93%
  • SPF 30 => 97%
  • SPF 50 => 98%
  • SPF 100 => 99%


CE SE ÎNTÂMPLĂ DE FAPT

Razele UVB provoacă bronzul, arsurile solare și contribuie la riscul dezvoltării cancerului de piele. Razele UVA nu formează bronzul și nici nu determină arsuri solare (impactul lor nu este evident imediat), dar contribuie, de asemenea, la riscul dezvoltării cancerului de piele, plus generează radicali liberi, care provoacă îmbătrânirea cutanată.

Razele UVA ajung la noi chiar și în zilele înnorate și afectează pielea chiar și prin sticla unei ferestre (80% din total penetrează chiar și această barieră).

Se recomandă folosirea protecției solare pe întreg parcursul anului.


FILTRE UV CHIMICE – CARE SUNT RISCURILE?

  • Iritație
  • Acumulare în organism
  • Potențial efect perturbator al funcției endocrine
  • Este necesară combinarea unei varietăți de filtre pentru a atinge un nivel de protecție adecvat
  • Efect de lungă-durată asupra mediului




CEA MAI SIGURĂ ALEGERE?

Un filtru natural pur, din minerale, cu oxid de zinc sau dioxid de titan, fără nanoparticule.

Iar la MioBio găsești soluții naturale și organice dintre cele mai diverse, pentru vacanțele calde de vară, dar și produse gândite să ne protejeze pe tot parcursul anului, oriunde și oricând.  

O selecție mai jos și toate produsele cu factor de protecție solară - AICI

Related Products