Zero Waste: despre viața responsabilă a ambalajelor


De la inventarea sa în anii 1800, peste 8 bilioane de tone metrice de plastic au fost produse în lume, dintre care, anual, 8 milioane de tone metrice ajung în mări și oceane...


Plasticul continuă să fie unul dintre inamicii mondiali numărul 1 iar o mare parte a acestuia provine din ambalajele produselor pe care le consumăm, industria cosmetică nefăcând excepție.


În caz că v-ați întrebat vreodată care este viața ambalajelor după ce nu ne mai însoțesc în vacanțe sau nu ne mai salută din sertare și de pe rafturi, ei bine, din păcate pentru majoritatea nu există un sistem de reciclare eficientă.


Confom unei statistici realizate de Georganics în UK, numai din tuburile de pastă de dinți și periuțele din plastic, plus ambalajele aferente ar rezulta o cantitate anuală de 18.480.000 kilograme de deșeuri, genul cărora le ia cam 500 de ani să se degradeze complet.


Deși nu reprezintă soluția absolută, bioplasticul reprezintă prima etapă din procesul de depășire a fazei atât de toxice a plasticului. Nu toate variantele de bioplastic sunt produse în mod egal de responsabil – impactul asupra solului pe care sunt cultivate plantele, natura îngrășămintelor folosite, deturnarea de resurse de la cultivarea hranei sau șansele reale de a fi aruncat corespunzător pentru o biodegradabilitate optimă. Însă bioplasticul vegetal este cel mai bun substitut pe care îl avem în acest moment. Este ceea ce putem face.


Cum a apărut?

Bioplasticul a fost produs pentru prima dată în 1926, procesul fiind invenția cercetătorului francez Maurice Lemoigne. Prima companie dedicată bioplasticului – Marlborough Biopolymers – a fost fondată în 1983. În anii '30, Henry Ford realiza primul automobil cu caroserie realizată din bioplastic (din soia). În 2016, o bară de protecție auto din bioplastic din coji de banane (!) trecea testul de siguranță.

Drumurile progresului sunt încâlcite și majoritatea departe de a fi în alb sau negru, benigne sau nocive, sunt gri. Pe de altă parte, bioplasticul NU conține substanțe nocive pentru organismul uman și nu impregnează produsele pe care le conține cu, spre exemplu, BPA, un cunoscut disturbator al funcției endocrine.

Astfel încât, în veșnica paradigmă a aparenței și esenței, ne bucurăm să constatăm că tot mai multe produse naturale, organice sunt ambalate responsabil în recipiente reutilizabile, reciclabile.


Cum ar arăta totuși o dimineață cu (aproape) zero waste în termen de ambalaje și produse pe care le folosim pentru îngrijirea corporală?


Să ne imaginăm...

Ziua ar putea începe cu periatul dinților utilizând una dintre pastele de dinți minerale sau sub formă de tablete efervescente de la Georganics ale căror recipiente din sticlă cu capac din aluminiu și cutie de carton reciclabil ne pot acompania și după terminarea produsului.


Cât despre periuța din dinți, putem alege una organică de la Biobrush realizată din așchii și talaș de lemn cu peri de nylon pe bază de ulei de ricin natural și ambalaj din bioplastic și celuloză. Sau una din bambus 100% biodegradabil și peri din nylon fara BPA de la Hydrophil (a se cerceta și accesoriile lor din lemn lichid, cositor, bumbac ori fibre de sisal).


Operațiunea duș va fi desigur mai amuzantă în compania unui săpun pe bază de lapte de oaie de la Saling Naturprodukte ambalat într-o cutie din lemn.


Sau, pentru un plus de prospețime, poate intra în scenă gelul de duș Infusion Vert de la Madara al cărui recipient este realizat din bioplastic bazat pe plante (brandul din Letonia folosește, spre exemplu, deșeuri rezultate din extracția de trestie de zahăr și deșeuri de molid).


Cât despre păr, se poate alege între formulele tonice de șampon & balsam de la Überwood, ambalate în recipiente din polywood (material eco bazat pe lemn), balsamul GROW de la Madara (în același bioplastic biodegradabil) sau deliciosul Pompompidoux de la Pulpe de Vie, al cărui tub este fabricat din plastic reciclat provenit de la sticle de lapte.


Facem un extra-pas și utilizăm un deodorant de la We Love The Planet ambalat în carton 100% biodegradabil.


Iar dacă ești în acea perioadă a lunii, fără griji, există soluții bazate pe bioplastic, fabricat din amidon și absorbanți pe bază de zahăr, care înlocuiesc materialele sintetice derivate din petrol, de la Natracare sau produsele de igienă intimă eco, fără plastic, de la Flo. Dacă nu te-ai gândit până acum, recipientul de sticlă din care îți aplici uleiul de corp de la Susanne Kaufmann ar putea deveni o vază numai bună de primit flori.


Și pentru că ești în întârziere, ca de obicei, nu uita de balsamul de buze și/sau rujul hidratant de la Beauty Made Easy (gama Le Papier) cu ambalaj din hârtie provenită din lemn scandinav, biodegradabilă și reciclabilă. Poți arunca în geantă și crema DD Daily Defence de la Madara, balsamul multi-funcțional, ideal și pentru mâini. Iar pentru nota de final nimic nu merge mai bine decât unul dintre parfumurile naturale realizate de Florascent Parfumeurs, ambalate în recipiente de sticlă și cutii de carton.


După atâta răsfăț corporal responsabil am putea trece și la produsele pentru casă, cum sunt cele de la LoofCo, create din fibre vegetale provenite din surse sustenabile și regenerabile (lufa și cocos), dar asta e altă poveste, într-un episod următor... :-)





Related Products


Ulei de corp MARIGOLD

Ulei de corp MARIGOLD

127 lei 159 lei

Periuță de dinți medium-soft ORANGE
Săculeț pentru săpun

Săculeț pentru săpun

31 lei 36 lei

Ruj hidratant glossy nude DUSTY ROSE / LE PAPIER
ROSE & TONIC Cologne

ROSE & TONIC Cologne

140 lei 165 lei

Pastă de dinți pudră CHARCOAL
Ață dentară SPEARMINT - 50m