Pasiune botanică – o discuție cu Irina Neacșu

În spatele unui proiect frumos sunt întotdeauna oameni care cred cu putere în ceva – în cazul de față, în miraculoasa forță a naturii.

De la pictură, arhitectură și ilustrație botanică, Irina Neacșu a trecut la mixarea plantelor în produse naturale de „îngrijire botanică”, concretizate în gama „Skincare”. Un proiect local care ne invită la stare de bine, grație plantelor din zona Transilvaniei.

Cât de firesc s-a întâmplat trecerea de la ilustrație botanică la produsele naturale „Skincare”?

Nici nu pot spune, de fapt, că a fost o trecere de la una la alta, mai degrabă o extindere a studiului de plante și în această zonă legată de tradiția utilizării lor în scopuri benefice omului.

Ce te pasionează?

Cred că în toate proiectele mele, de orice fel, mă pasionează latura de cercetare și de identificare a tradiției. E un pattern personal pe care îl recunosc deja și în proiectele mele mai vechi de design, unde recondiționam mobilier, și, iată, acum, în intenția de a înțelege plantele pe care le studiez și ilustrez.

Ce ai studiat pentru a înțelege mai bine plantele?

Nu am studii de fitoterapie, studiez însă la o școală din Statele Unite ceea ce în limba engleză se numește „herbal studies”. Așa am aflat mai multe și am început să experimentez cu plantele din zona Transilvaniei, în special flora spontană.

Ce oferă gama Skincare?

Nu are pretenții de tratament, spre exemplu al acneei ori celulitei. Dar cuprinde produse care au un aport considerabil pentru starea de bine sau reprezintă un suport în ameliorarea unor neplăceri, cum ar fi migrenele sau pielea uscată.

„Îngrijire botanică după activități în aer liber” sau „îngrijire botanică pentru seri petrecute departe de casă”?

Acestea au fost două mini colecții de vară, într-adevăr, unde am compus produse, cum s-ar spune, după chipul și asemănarea mea, adică utile călătoriilor, drumețiilor și activităților în aer liber. S-a întâmplat ca la un moment dat câinele nostru să treacă printr-un accident aproape fatal, iar în procesul de recuperare după operație am avut de vindecat multe răni pe piele și multe cicatrici, așadar am început să mixez plante și să îi fac unguente, care l-au ajutat foarte mult. Apoi am extins ideea și la noi, la mâinile zgâriate după curățarea trandafirilor din curte, la migrenele de la stat prea mult în soare fără pălărie, la buzele crăpate de la vântul de pe crestele montane.

Cum selectezi plantele care intră în compoziția produselor?

Culegem plantele din zone nepoluate, în general trecători, poieni, platouri alpine. Suntem în curs de introducere în rețetar și a unor mixuri pe bază de fructe de pădure iar acestea sunt certificate bio, grija noastră principală fiind pentru calitatea produsului brut.

Secrete din laborator...
Facem serii mici, așadar nu culegem cantități mari și în niciun caz abuziv. Le prelucrez într-un mic atelier pe care l-am organizat chiar lângă atelierul meu de pictură. Echipamentele sunt de talie mică, multe procese sunt manuale, prin urmare termenul „handmade”, de care am tot fugit în design, iată, se aplică aici, la propriu. Totul este făcut de mână, lucrez continuu la perfecționare și orice eroare de pe parcurs este mărturia unui proces autentic de învățare.

Trei atuuri ale produselor pe care ar trebui să le știm?

• sunt făcute cu grijă și responsabilitate, investite cu intenție bună și cu drag;

• reflectă vegetația locală (atât spontană, cât și cultivată – cum e cazul lavandei, gălbenelelor sau rozmarinului) și implicit poartă calitățile nutritive ale solului, aerului și apei cu care ne hrănim și care ne definesc pe noi, aici, într-o legătură invizibilă între om și locul lui de proveniență;

• Nu conțin conservanți, de aceea timpul de valabilitate poate fi mai mic la unele produse, dar asta le face naturale 100%.

Gânduri de viitor?

Atât produsele Skincare, cât și ceaiurile de plante se situează în nișa foarte subțire dintre aromatic, nice to have, și medicinal, terapeutic. Cred că este poziția corectă acum. În viitor aș dori să pot dezvolta produse specifice, împreună cu un doctor fitoterapeut (colaborarea este deja în curs), în direcția wellness. Din nou, despre stare de bine, fără a încerca să oferim leacuri, dar mizând pe calitățile ocrotitoare și liniștitoare ale plantelor. M-aș bucura ca prin produsele mele să pot ajuta la creșterea awareness-ului în ce privește natura și proprietățile ei, benefice nouă.


Irina Neacșu este designer și artist botanic ASBA (American Society of Botanical Artists). Lucrările ei includ diferite proiecte, de la pictură și grafică, la predarea artei, artă aplicată și design interior.

În sectorul home&deco, ea a devenit un brand internațional, expunând la diverse târguri și evenimente de design din toată Europa. Colecțiile sale principale s-au concentrat pe tapițerie și scaune, realizate cu colaj textil și imprimeu digital.

În pictură și grafică, fascinația ei pentru subiecte botanice devine tema principală, pe care o poartă de la clasic la abstract în diverse tehnici.

Lucrările ei se concentrează pe portretizarea frumuseții florilor, a farmecului lor efemer și a mortalității acestora. Pictura naturalistă și modul de observație intensă au condus activitatea Irinei către diverse abordări cum ar fi ilustrația botanică clasică, cerneala și lucrări grafice, pictură abstractă și suprarealistă în ulei.

Puteți vedea lucrările Irinei Neacșu AICI.