Mic tratat despre exfoliere

  • Mic tratat despre exfoliere

Ce este, de fapt, exfolierea?

Succint spus, accelerarea unui proces natural. Acela de pierdere a celulelor moarte, cele care au fost împinse de către procesul firesc de regenerare cutanată spre stratul superior al pielii.

Din moment ce, indiferent de metoda aleasă, vom realiza acest eveniment de o manieră extrem de eficientă – toate odată și cu o rată deosebit de ridicată de succes – vom expune brusc luminii un strat de piele mai fin, mai luminos, mai uniform, mai... proaspăt și vom fi, evident, mai frumoase și mai fericite.

Dar asta înseamnă, ne putem da cu ușurință seama, că am expus cumva prematur un strat de piele ne-ajustat gradual rigorilor unei existențe în bătaia soarelui, la mila particulelor toxice din atmosferă, definite de vulnerabilitatea în fața zgârieturilor și a câte și mai câte. Iar asta înseamnă, mai departe, că am făcut un lucru rău numitului strat de piele :) și că ne-am privat, lucru nu tocmai bun pentru noi, de un strat cutanat protector.

Acestea fiind spuse, bănuiesc că am devenit cu mult mai atente și mai sensibile la informațiile care ne pot sta alături în exfolierea responsabilă și cu tocmai efectele scontate a față, buze sau corp!


Căci, da, dorim să exfoliem, pentru că...

… vom dobândi un aspect mai vital și o atingere mai catifelată

tratamentele oferite de către serum, cremă sau mască vor fi cu atât mai eficiente, pătrunzând mai bine în straturile dermei

… liniile fine și ridurile superficiale vor dispărea

vom scăpa de pori astupați și puncte negre, avantaj apreciat cu precădere de către tenul gras.


Dar vom dori, de asemenea, să...

… folosim un peeling enzimatic (care acționează prin intermediul interacțiunii dintre acizii de origine vegetală selectați pentru asta și pH-ul pielii) și nu mecanic (care își face treaba prin abraziunea oferită de particule de zahăr, spre exemplu) pentru ten

… alegem întotdeauna un peeling special conceput pentru buze (pielea buzelor are, desigur, caracteristici distincte de cea a restului feței), unul pentru ten (acesta are sănătatea și frumusețea proporționale cu respectul pe care i-l arătăm, iar să nu îl agresăm cu un produs dur sau pentru corp face parte din asta) și unul pentru corp* (pentru a beneficia de eficiența dorită, dacă un peeling facial utilizat pe trup poate suna ca un lux, este posibil să se dovedească a fi unul insuficient)

… orice am face, să nu aplicăm, din greșeală, scrub pe pielea fină din jurul ochilor

… să dăm o șansă peeling-ului cu intensitate și frecvență diferite pentru zone diferite (zona T – frunte, nas, bărbie – are alte nevoi față de obraji)

realizăm exfolierea facială seara, pentru ca tenul să aibă un minim de răgaz până la o primă expunere în fața agresiunilor externe mai dure

să folosim întotdeauna un produs de hidratare imediat după exfoliere

… după exfoliere, o bună bucată de timp, să nu ne expunem de o manieră intensivă la soare

… să nu exfoliem niciodată o piele vulnerabilă, traumatizată sau cu răni de orice tip

… să conștientizăm implicațiile anotimpurilor asupra procesului (vara e mai mult soare, dar iarna pielea este mai pronunțat stresată de uscăciune și frig etc.)

… să nu avem o frecvență a procedurii mai mare decât ne-o dictează dermatologul, specificul și eventualele probleme ale pielii și, la urma urmelor, simpla reacție pe care o observăm din partea pielii post-peeling.

Odată luate toate precauțiile necesare**, să ne bucurăm așadar, de darurile în materiile de peeling făcute de cosmetica naturală.

Drept materiale auxiliare, avem bureți, luffa, mănuși, perii și săculeți din sisal pentru săpun.

Drept produse cosmetice, avem soluții care completează exfolierea cu terapia oferită de extracte din echinaceea și sunătoare (Susanne Kaufmann) sau gutuie și flori de soc (Madara).

Avem exfoliante faciale cu caise (Madara) sau merișor (Mossa), pentru buze cu aromă de ciocolată (Sabio) sau căpșune (Beauty Made Easy) și corporale anticelulitice cu perle fine din ceară de albine (Weleda), pulbere din lavă neagră (Madara) sau flori de lavandă (Rampal Latour).

Exfoliante săpun (Madara, Saling, Rampal Latour), gel de duș (Weleda), cremă sau mască (Mossa, Madara și Susanne Kaufmann) sau reprezentate de particule naturale înmuiate în uleiuri hrănitoare (Sabio).

Odată ce bucuria a fost, și ea, trăită cum se cuvine, să arătăm respect și, apoi, să ne amuzăm.


Respectul se îndreaptă către ea, către piele. Care, în mod natural, se reînnoiește la, aproximativ, fiecare 28 de zile și care ne permite, de dragul vanității, să o reînnoim în maximum 15 minute.

Iar amuzamentul este provocat de către soluția de peeling enzimatic a consumatorului bio din  Evul Mediu: vinul (bogat în acid tartric)!

* în caz că există dubii, gâtul și decolteul sunt încadrate, și în materie de exfoliere, la tipul de îngrijire oferită de produsele dedicate tenului

** Pentru aprofundarea subiectului, prin indicații cât se poate de explicite, pentru peeling-ul facial, deosebit de utile sunt informațiile oferite de către dermatologii și cosmeticienii Madara.

Preluăm:

După curăţare se aplică pe ten şi zona gâtului, se lasă să acţioneze între 3-15 minute, în funcţie de tipul de ten, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Ulterior se aplică o cremă hidratantă.

  • ten uscat: 1 x săptămână / 3-10 minute. Poate fi folosită ca tratament intensiv de revitalizare a pielii în serii de 6-8 aplicări, de 2-3 ori pe an.
  • ten normal: 1 x săptămână / 5-10 minute.
  • ten mixt: 2 x săptămână / 5-10 minute. Se recomandă utilizarea regulată.
  • ten matur ridat: 2 x săptămână / 5-10 minute. Poate fi folosită ca tratament intensiv de revitalizare a pielii în serii de 6-8 aplicări, de 2-3 ori pe an.
  • ten matur ridat, foarte uscat: 1 x săptămână / 3-10 minute. Poate fi folosită ca tratament intensiv de revitalizare a pielii în serii de 6-8 aplicări, de 2-3 ori pe an.
  • ten gras, cu porii închişi sau acneic: 2 x săptămână / 10-15 minute. Se recomandă utilizarea regulată.

Observaţii:

Masca poate genera o uşoară roşeaţă temporară sau se pot simţi tensiuni la nivelul pielii. Dacă aveţi o senzaţie de disconfort clătiţi masca de pe faţă iar data viitoare reduceţi timpul de aplicare.

 

Related Products