Cu mâinile curate nu este suficient. Cu mâinile îngrijite, da!

Ce bine ar fi dacă ne-am dovedi îndemânarea în a ne îngriji tot timpul mâinile ;)

Cu o piele de pe dosul palmei subțire și fragilă, fără țesut adipos, expusă, fără să ne treacă prin minte asta, razelor UV în doză forte de fiecare dată când suntem la volan și în fiecare zi cu soare și cu palme supuse celor mai abrazive și abuzive tratamente de fiecare dată când avem nevoie ca mâinile să facă ceva pentru noi, viitorul poate fi mai puțin roz. Și asta fără să fi pomenit încă despre lipsa glandelor sebacee, care ne văduvește mâinile de orice șansă de auto-reparare.

Căci despre auto-apărare nici nu se poate vorbi. Pomenind despre apărare, însă, aceasta este maniera în care se poate cel mai eficient începe campania de salvare a celor care ne câștigă pâinea de zi cu zi și care mângâie copiii pe creștet.


Totul începe cu prevenție, iar prevenția să o începem de acasă.

Atunci când spălăm vase sau lustruim faianța, să folosim mănuși sau, mai bine și din alte puncte de vedere, soluții naturale (Rampal Latour, Attitude, Ecos, Sabio ne oferă variante).

Odată ce am ieșit în aer liber, crema cu SPF pe care (sperăm) nu o uităm pentru ten nu trebuie uitată nici pentru mâini (fie și nimic mai greu pe piele decât weightless sun milk-ul Madara SPF20). Sunt la fel de expuse și, fiind atât de slab protejate și îngrijite, își pierd tinerețea și vigoare cu atât mai accelerat.

Dacă cerem prea mult, să apelăm măcar la soluții 2 în 1 – cremă de mâini cu SPF (Annemarie Börlind s-a gândit deja la asta) și să trecem la pașii următori.


Pași simpli și uzuali. Zilnici.

Ba chiar cu frecvență atât de înaltă încât e imposibil să ratăm măcar câteva șanse de remediere a sănătății mâinilor pe zi.

Să folosim apă călduță atunci când ne spălăm. Apa fierbinte deshidratează. Dilată vasele, iar pierderile de apă sunt amplificate.

Să alegem săpunuri emoliente, cu ulei de măsline (Rampal Latour), ulei de dafin (Najel), lapte de oaie, ba chiar elixirul tinereții mâinilor – lanolină (Saling)!

Să evităm hand dryer-ul. Raționamentul este similar apei foarte calde.

Să folosim mai curând un prosop, cu care să tamponăm pielea. Delicatețea mișcării previne traumatizarea tegumentului mai sensibil după spălare.

Imediat după spălare, după fiecare spălare, atunci când pielea este încă un pic umedă, să folosim cremă sau loțiune pentru mâini. Este momentul ideal pentru o absorbție optimă. Iar variantele concepute pentru pătrunderea în profunzimea pielii (crema multi-layer Madara) sau cele balsam cu lanolină (Saling, Beauty Made Easy), unt de shea (crema daily defence Madara sau crema de mâini de la Trio Verde) sau ceară de albine (Badger) sunt cele mai performante.

Dacă am menționat straturile inferioare ale pielii, să le dăm o șansă la însănătoșire folosind un mic ritual cât de des avem ocazia (sau cât de des dorim să ne salvăm mâinile de o îmbătrânire prematură!).

Trebuie numai să exfoliem cu grijă pielea și să aplicăm, apoi, un ulei.

Dacă masarea acestuia nu este suficientă pentru a face ca senzația de grăsime să dispară de la suprafața pielii, putem desemna seara, înainte de culcare, drept momentul propice micului tratament și putem purta peste noapte o pereche de mănuși ușoare din bumbac. În cazul în care nu avem astfel de mănuși, o pereche de șosete simpatice poate face treaba la fel de bine. Orice, numai să nu găsim pretexte pentru a renunța!

Mai putem dedica un strop de atenție și îngrijirii specifice a unghiilor (dar despre asta, într-un alt episod al Pontului MioBio...) și alegerii nuanțelor de ojă care flatează cel mai bine tonul și vârsta pielii noastre.

Tot specialiștii, dermatologi, de data aceasta, previn că mâinile atât de deshidratate încât au pielea crăpată trebuie tratate cu unguente (Sabio oferă soluții salvatoare și aici). Altfel, netratate, aceste crăpături constituie porți de intrare în organism pentru bacterii.

Dacă nici menționarea cuvântului bacterie nu ne determină să acționăm, să ne tratăm ca pe niște copii. Să alegem pur și simplu loțiunile al căror miros divin ne va face să abia așteptăm să le folosim din nou – Susanne Kaufmann sau Weleda ne vin în întâmpinare.

În cele din urmă, să ne tratăm mâinile așa cum ne tratăm chipul. Muncesc la fel de mult și sunt mult prea puțin recunoscute pentru asta!


Related Products


Cremă de mâini
Cremă de mâini cu cătină
Cremă de mâini
Balsam pentru cuticule și unghii