Poți să îți purifici și hrănești tenul în același timp? Argila oferă soluția completă.

  • Poți să îți purifici și hrănești tenul în același timp? Argila oferă soluția completă.

Argila este noul cărbune. Ei bine, nu chiar așa... dar pe undeva prin preajma acestei concluzii. Argila este mineralul folosit în cosmetica organică pentru detoxifiere și reglarea nivelului de sebum. Până aici – la nivelul procesului chimic numit adsorbție – caracteristicile argilei sunt similare cu cele ale cărbunelui activ. Diferența intervine prin prezența în compoziția argilei a unui mix pe cât de complex pe atât de benefic de substanțe care au capacitatea de a duce purificarea la nivelul următor – acela al îngrijirii, al hrănirii tenului.

Calciul, fierul, zincul, magneziul, potasiul, siliciul, sodiul completează necesarul de minerale al pielii sau al dinților, spre exemplu, căci argila este folosită inclusiv ca ingredient-cheie în unele paste de dinți naturale, cele concepute de către Cattier fiind renumite pentru acest lucru.

Săpunurile (Madara, Najel, Trio Verde), măștile (Cattier) sau gelurile de duș & șampon (Rampal Latour) exploatează, cu toatele, atributele de curățare în profunzime și, apoi, de remineralizare ale argilei. Trio Verde propune chiar argilă verde pură provenind din sedimentele faimoase de la Auvergne, Franța.

Ce este important de cunoscut, totuși, sunt principiile folosirii sănătoase și perfect eficiente ale argilei.

Principiul de căpătâi al utilizării acesteia pentru o mască facială este acela că aceasta nu se lasă NICIODATĂ să se usuce.

Prima fază a acțiunii sale, faza în care masca este umedă, este cea în care aceasta extrage impuritățile și curăță porii.

Cea de-a doua, și ultima dezirabilă, când masca este în curs de uscare, este faza în care argila eliberează din mineralele conținute și hrănește tenul.

Iar cea de-a treia, etapa în care argila s-a uscat și întărit, este faza care ar deshidrata și fragiliza pielea. De aceea este foarte importantă umezirea feței de îndată ce simțim că masca se usucă pe ten.

Pentru a contracara eventualul efect de supra-uscare a pielii, aplicarea unui produs de îngrijire pe bază de argilă trebuie urmată de folosirea unei creme hidratante sau a unui ser, mai ales conținând acid hialuronic.Odată ce acest semnal de alarmă a fost tras, ne putem concentra pe alegerea tipului de argilă și modalității sale de aplicare.

Pe scurt, din moment ce tenul nostru rareori are o distribuție uniformă a caracteristicilor de textură – cu zona T (frunte, nas și porțiunea dintre buza inferioară și bărbie) semnificativ mai bogată în sebum decât restul feței – săpunul sau masca cu argilă trebuie să aibă fie o aplicare selectivă (numai pe aceaste zone) fie trebuie corelate în ceea ce se numește multi-masking (aplicarea succesivă a măști cu efecte diferite), după cum ne sugerează kit-ul de 4 măști cu argilă Cattier.

Iar pentru a putea face acest lucru trebuie să conștientizăm faptul că există mai multe tipuri de argilă, tipuri pe care le putem folosi, într-o abordare versatilă, pentru a obține tenul curat, tonifiat și revitalizat pe care acest mineral îl promite.

·         argila albă echilibrează și netezește – este o argilă delicată, cu proprietăți calmante

·         argila verde este foarte eficientă în direcția absorbirii sebum-ului, purificării și, apoi, a echilibrării pielii – este cea mai puternică dintre argile, ideală pentru zona T

·         argila galbenă face pielea fină, o tonifiază și revitalizează

·         argila roz are un efect calmant urmat de câștigarea unui aspect luminos, strălucitor


Se recomandă, așadar, folosirea responsabilă și informată a argilei. Rezultatele sunt, însă, uimitoare!

Descoperiți AICI toate produsele de îngrijire cu argilă.