Pur și simplu, urmează calea trasată de către calendarul de Crăciun!

  • Pur și simplu, urmează calea trasată de către calendarul de Crăciun!

În fiecare toamnă începem, încet-încet, să conturăm un nou concept vizual pentru calendarul de Crăciun, sau calendarul de Advent, cum se numește el tradițional în alte țări. Și, totodată, să facem astfel încât să aducem măcar câteva bucurii noi, alături de cele devenite deja tradiționale. Fiecare zi de decembrie, până, inclusiv, pe 24, aduce o reducere, un cadou, sau o surpriză – totul culminând cu surpriza cea mare – cea a îndeplinirii dorinței uneia sau unuia dintre voi în această perioadă: oferirea în dar a produsului dorit :-)

Adventul este perioada de patru săptămâni care precede sărbătoarea Crăciunului. Calendarul de advent este un obiect decorativ care cuprinde câte o căsuță pentru fiecare dintre cele 24 de zile ale lunii decembrie premergătoare Crăciunului + una pentru chiar ziua de Crăciun și revelează o fotografie, un mesaj sau un mic cadou în fiecare zi norocosului – mic sau mare – care l-a primit. De asemenea, la MioBio, de 9 ani (din 9 ani de existență), calendarul de advent înseamnă bucurie pură!

Se pare că primul astfel de calendar cu surprize a fost realizat la sfârșitul anilor 1800 de o mamă din Maulbronn, sud-vestul Germaniei, pentru fiul ei. Cuprindea câte o mică lumânare așezată pe un mare suport de carton, câte una pentru fiecare dintre zilele până la Crăciun, iar micul băiat avea plăcerea de a putea aprinde câte una în fiecare zi. Un gest simplu și plin de afecțiune, care stârnea, totuși, o mare bucurie. Băiețașul, Gerhard Lang, nu a uitat această tradiție a copilăriei sale și, ca adult, asociat la tipografia Reichhold & Lang, a gândit un suport de carton pe care copilul entuziast putea adăuga, zi după zi, o nouă mică imagine colorată. Asta se întâmpla în 1908. Până în anii '30, când a fost nevoit să închidă afacerea, Lang a produs peste 30 de modele diferite de calendar de advent. Și a fost, totodată, pionierul unei frumoase celebrări a Crăciunului.

În forma centrată pe semnificația religioasă a perioadei, care oferă spre contemplare un nou fragment din Biblie, în cea de bucurie simplă și sinceră a unui nou episod dintr-un foileton în imagini sau cea mai substanțială a unui deliciu dulce sau a unui mic produs cosmetic pe zi, calendarul de advent ne luminează zilele scurte și, deseori, posomorâte de decembrie și astăzi, în 2018, 110 ani mai târziu.


Cum a cucerit calendarul-cadou lumea?

În anii de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, sub forma unui supliment oferit de publicațiile vremii. După, grație unei fotografii de Crăciun a președintelui american Dwight D. Eisenhower în care copiii familiei se bucurau de un calendar de advent. Iar ulterior, purtat pe aripile globalizării.

În 2007, magazinul londonez Harrods realiza cel mai scump calendar de advent. Valora 50.000 de dolari, era realizat din lemn prețios și oferea o delicatesă de ciocolată organică Green & Black pe zi, în beneficiul cultivatorilor de cacao din Belize.

În același an, în același oraș, de același Crăciun, redeschiderea gării St. Pancras prilejuia cel mai mare calendar de advent – peste 70 m înălțime și aproximativ 23 m lățime.

An de an, de zeci de ani, copiii din țările nordice – Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda și Finlanda – așteaptă în fața televizorului episodul zilnic al poveștii de advent, care îi poartă până în dimineața găsirii cadourilor sub brad.

O (simplă) idee animată de dragostea maternă pornită dintr-un pitoresc orășel german ajunsă departe.

Pe Jules Michelet, însă, pe lângă varianta MioBio, își mai găsesc casă două calendare de advent care pot duce, mai departe, acasă, sau către case de prieteni, spiritul generozității și al veseliei de Sărbători. Gata pregătite pentru a deveni cadou sunt calendarele propuse de Susanne Kaufmann, respectiv Annemarie Börlind. Un brand din Alpii austrieci și unul din Munții Pădurea Neagră, din Germania. Două brand-uri de excelență organică din două regiuni de o mare puritate și frumusețe naturală, cu posibile legături conceptuale cu iarna ușor și deosebit de plăcut de făcut. Dar și unele care, prin origine, ne apropie de începuturile micii istorii a calendarului de advent.

Să ne bucurăm, așadar, de această frumoasă poveste, și desigur, de surprizele pentru care tot ceea ce trebuie să facem este să urmăm calea trasată de către calendarul de advent ;-)

Pe care îl puteți descoperi în întregime – AICI.