Uleiul tropical de cocos este un tratament aproape universal.

  • Uleiul tropical de cocos este un tratament aproape universal.

Arborele care asigură toate cele necesare vieții – kalpa vriksha – în sanscrită, arborele celor o mie de soluții – pokok seribu guna – în malaeză sau arborele vieții, așa cum este cunoscut în Filipine, cocotierul este o prezență pe cât de utilă, de practică, pe atât de venerată și de mistică în viața de zi cu zi a numeroase popoare asiatice. În Occident, vești despre acesta și nucile sale dătătoare de viață au sosit devreme – chiar în urma primei circumnavigații a planetei, expediția portughezului Fernando Magellan.

Astăzi, la exact 500 de ani după debutul acesteia și milenii mai târziu după nativii zonelor unde cocotierul își are habitatul natural, cultura alimentară și cea cosmetică vestice ajung să înțeleagă și stăpânească (o fracțiune, trebuie să o recunoaștem, dar înțelegere oricum) includerea cocosului în rețeta unei vieți simple, sănătoase și frumoase.

Pentru început, studiile notează prezența dominantă a grăsimilor saturate în componența uleiului de cocos și, de aceea, recomandă includerea în dietă nu a uleiului, ci a cocosului în starea sa originară, nerafinată.

Ca nutriție pentru piele și păr, însă, magia cocosului rezidă tocmai în forma sa de ulei.

Iar prima dovadă de magie intervine chiar în momentul aplicării acestuia: solid la temperatura camerei, acesta suferă un proces de lichefiere la contactul cu pielea și se transformă într-un lichid suav și puternic hrănitor.

Uleiul de cocos cu atât mai mult ca ingredient asociat în formule mai complexe de produse pentru îngrijire naturale – este suav, suficient de delicat pentru a fi aplicat pe post de cremă de ochi sau de față (da, Dr. Bronner Loțiune de corp organică Lavender Coconut), pentru a trata buzele crăpate sau pentru a calma și pielea sensibilă și senzibilizată de bebeluș (Dr. Bronner Baby Mild, balsam organic fără parfum sau Weleda Loțiune de corp cu nalbă albă pentru piele hipersensibilă).

Și uleiul de cocos este suficient de puternic pentru a remedia chiar și cele mai profunde disfuncționalități ale pielii, în general, ale scalpului, părului, unghiilor și cuticulelor.

Pielea a cărei barieră de protecție a fost afectată își recapătă rapid sănătatea și suplețea.
Masarea scalpului poate face să dispară cojițele, mătreața sau alte afecțiuni similare.
Aplicarea unei măști din ulei de cocos și lăsarea acesteia să acționeze peste noapte (urmată de spălarea, a doua zi, folosind un șampon cu capacitate ridicată de curățare și degresare) este un real tratament pentru părul fragil și/sau uscat.
Masarea unghiilor și cuticulelor cu un strop de ulei de cocos este o idee la fel de bună.
Pentru acest tip de probleme (poate cronice), uleiul în forma sa pură, virgină (de la Sabio sau Trio Verde) este absolut ideal.
De asemenea, uleiul de cocos este oferit ca soluție pentru prevenirea vergeturilor determinate de sarcină.
Din cu totul alt punct de vedere, se vorbește inclusiv despre uleiul de cocos folosit pe post de primer, înaintea aplicării machiajului.
Sau despre aplicarea unui strat de ulei de cocos pe păr în vacanțele la mare, cu scopul constituirii unei bariere care să protejeze firul de sare, soare – de deshidratare, în ansamblu.
În plus, printre utilizările sale tradiționale, în India și nu numai, se numără și aplicarea pe mușcăturile de insecte și, ei bine, cea ca produs de styling, drept substitut pentru ceara de păr.

Indiferent de specificul abordării, folosirea sa va lăsa în urmă o piele, respectiv păr, moi și mătăsoase, plus, în profunzime, o serie de micronutrienți în doză forte (de 10 ori echivalentul dozei zilnice recomandate) – minerale, mangan, cupru, fier, fosfor, seleniu și zinc.

Câteva dintre celelalte produsele de pe rafturile MioBio care valorifică, prin excelență, potențialul cocosului sunt balsamul Mossa Vitamin Moisture pentru toate tipurile de păr, șamponul și balsamul Less is More Mallowsmooth pentru păr uscat, fragil, săpunul de Marsilia Rampal Latour cu ulei de palmier și ulei de cocos și săpunul Saling cu lapte de oaie, cocos și smântână.

Iată că întâmplarea (sau nu) face ca multe dintre produsele cu/pe bază de cocos să se numere printre bestseller-urile MioBio... :)


Related Products